1905-2005

I år feirer Norge 100 år siden frigjøringen fra –tja både Sverige og Danmark, selv om vi fikk en dansk prins til konge, en engelsk lilleprins til kronprins og etter hvert en svensk kronprinsesse. Er vi blitt så fri? Les bruksanvisningen på ethvert elektrisk monkejern eller fjernkontrollen til TV så er det fortsatt bare oversatt til dansk og svensk.
Min far, Bjørn Sigurd ble født 14 dager etter 7. juni 1905. Han er vel derfor definert som ekte nordmann. Han fraktet gods over hav i store deler av Sør-Norge, syd for Lofoten. Etter invasjonsdagen 9.april 1940 ble de liggende med m/s Excelsior i Gildeskål etter åha losset i Bodø. De tok med evakuerte Bodøværinger til øyene syd,i Gildeskål kommune. Her ble Excelsior liggende oppetter en fjellnabbe på Tingvoll, et sted med 2 hus. Det tok flere måneder før familien i Svinør hørte fra dem. Dagfinn Tingvoll var 12 år i 1940 og forteller (2005) at det var tre mann ombord og de var der lenge.

Personlig historie
Bill Clinton uttalte at man bør skrive sin livshistorie når man passerer 50. Ungene har ikke tid til å høre far fortelle da, men en gang vil det være for seint, og da ville de nok gjerne hørt etter. Slik fortoner min leting etter situasjoner som min egen far opplevde. Han var 50 da jeg ble født, og hadde derfor levd et helt liv før jeg ble stor nok til å interesse meg for slikt. Nå har jeg jobbet med turneteatret KOLON i snart 25 år. Det har blitt mye kartlegging på veikart fra Kirkenes til Mandal.
Dermed har jeg lyst å finne sjøveien til Nordens Paris. Dette er ingen ekstremsport-tur som ski over Grønland eller seilbåt til Australia. Men i kontrasten til de fleste sørlendinger som beveger seg fra Søgne til Homborsund blir det likevel en tur uti ukjent mark. Hvorfor er nordmenn bedre kjent på Mallorca enn Torghatten?
Er det slik at Helgelandskysten er fin? Blåser det alltid rundt Stadt, Hustadvika? Koker Vestfjorden av fisk? Hvorfor stod slaget i Trollfjorden i 1890? Ok, det er varmere vann på Mallorca.

Apropos Atlanterhavet og 1890. Min farmor giftet seg i 1890 og reiste avgårde som førstedame med barken "Rideldale" af Lillessand. Mannen, Jan, var skipper og det kunne vel nærmest ses på som en bryluppsreise, selv om man sikkert ikke holdt på med den salgs da. Ekteskapet ble av den kortvarige arten. Etter ankomst til Rio de Janeiro døde skipper Jan i april 1891 av gulsot. I en alder av 25 år måtte bestemor finne veien hjem til Norge alene.Å seile over store hav er i dag forbeholdt ekstremsportfantaster, og vi imponeres av dagens seilregatta over verdenshav. For 100 år siden var dette hverdagskost.

Men hva skjedde mens min bestemor fant veien hjem til Norge igjen etter mannens død i Rio? Noen parallelle norgeshistoriehendelser; Fritjof Nansen går over Grønland på ski. I 1895 forlater Nansen og Hjalmar Johansen polarfartøiet”Fram” i Nordpolisen. De starter med sleder og hundespann, men må til slutt overvintre i ei lita sjølbygd "hytte". Da blir jo det å seile til Rio rene barnematen.

Edvard Munch maler ”Skrik” i 1893. Henrik Ibsen skriver på ”Hedda Gabler” i 1890 og ”Byggmester Solness” i 1892. Edvard Grieg omarbeider musikken til ”Peer Gynt” i 1892.

I Norges 100 årsperiode skal jeg lete blant familie og venner langs kysten, situasjoner fra et okkupert Norge 1940-45 og min egen fars turer langs kystlinjen, samt enkeltsituasjoner i årene før 1905.

I løsrivelsesperioden 1890-1905 ble f.eks fyrvesenet i Norge bygd ut i rekordfart. Dette var mye viktigere enn jernbanebyggingen og milevis viktigere enn vegbyggingen. Hva annet gjorde Norge viktig i årene før 1905? Det vil dukke opp underveis.

For ikke så mange år siden rodde man fiske med åpen båt og 2 kaffekopper.. Jeg burde ha en sjanse å nå målet med 32 fot snekke med 105 Hk Yanmar, ekkolodd, 2xGPS, autopilot og dobbelt gassbrenner.