Uke 7 - Tananger - Kristiansand


19.mai kl.07.00
Klar for siste uke på sjøen. Ikke sikkert det blir ei uke en gang. Har ikke ønsket å snu en eneste gang, sende båten hjem med cargo eller selge den. Norge er fantantisk, og man trenger ikke dra til Tromsø for å oppleve det. For oss sørlendinger kan f.eks Ryfylke og Hardangerfjorden være langt nok, og kjempeflott.

Jeg oppdaget en ny sammenlikning med min fra nettopp her jeg står utafor Jæren. Min far nevner i en setning (han tok blåkopi, altså to ark med blåpapir i mellom for å beholde en kopi - for dere under 30) at han sitter utenfor Jæren og hamrer på skrivemaskinen (en mekanisk form for PC men uten minnebrikke - for dere under 30) Men poenget er at da går tiden fort utafor et område på 100 km i 8 knop). Effektiv skriving, men umulig å gjøre med penn i denne tildels stampesjø.

19.mai kl.14.00

Etter en forholdvis fin tur over Jæren ble det den servert den beste omeletten jeg noen gang har spist. Hugo jobbet seg gjennom et ritulale på vei i innerleden til Egersund, og 30 minutter senere når vi fortøyde ved gjestebryggen stod retten klar på bordet.

19.mai kl.16.52

Midt mellom Egersund og Lista-landet, ca 15 km fra land. Her blir det ikke tatt særlig mye bilder. Vi forøker å holde oss fast i handtaket på PCen mens tung stampesjø velter i mot. Men weben virker,og båten virker. Det sitter fortsatt i fra forrige gang, og det er fortsatt det mest ubehagelige havstykket på hele turen. Nå skjønner jeg hvorfor Sørlandet er så avskjært fra resten av landet - Lista.

Men Hugo er helt upåvirket av sjøgang

19.mai kl.18.46

Kan igjen se land, og Lista fyr i front. Det er en barnslig glede over det å være den første til å skimte land - hjemlandet. Ellers er det ikke mye å melde her, vind, ltt regn, mye sjø, litt sulten og imponert over gamlingene som fant frem i all slags vær uten duppedittene. Vi er tilbake i Vest-Agder. Jeg brukte 4 dager på denne strekningen på nordgående, men da hadde jeg både problem med rusk i diesel og været.

19.mai kl.19.27

Ankommet Borshavn på Lista.

Og dermed er vi klar for guidet tur på Listalandet med kinosjefen i Lyngdal, Ann Helen

Fyrtårnet var dessverre låst men vi fikk med oss mye grønt og flott natur.

"Skotland" sa Hugo hele tiden mens Ann Helen kjørte oss rundt på "vestkysten" av Listalandet, og det er helt fantastisk landskap. Men vi orket ikke så mye regn og sa heller ja takk til en varm kopp kaffe iden blå/grå huset. Dette panelet er nytt, men vind og regn har fått lov å impregnere det selv. Og så hadde hun DEN utsikten over havet - der jeg lå og strevde med rusk i dieselen for ørten uker siden.. Takk for flott omvisning på et spesielt sted.

Kl. 22.30 vendte vi inn i web-verdenen mens regnet haglet sideveis og vinden blåse bort både hunder og katter. Håper det løyer i morgen før resten av Lista + Lindesnes står for turen.


20.mai kl. 07.00
Været er vel ikke akkurat det vi kaller båtvær; regn, litt vind, tåke. Vi satte ut av den trygge moloen i Borshavn like ved Lista fyr. Man møter jo alltid litt sterke bølger i slike trange løp. Etter å ha passert 50 meters dybde dreide vi østover. 50 meters linja ligger ganske rett og er grei å ha under føttene. I følge redningsskøyta bør det være såpass for å unngå de store havbølgene bryte mot bunnen. Hugo fikk etter hvert behov for å filme, og jeg hadde kontroll på GPS og kart. Etterhvert hadde vi jo mistet land av syne ettersom det var litt tåke.
Men så skjer det som man trodde var umulig - på relativ kort tid, og som kunne ha endt galt dersom jeg ikke båten var fullt opp med navigasjonsutstyr - man må bare bruke det. I litt kaos rundt sikring av luke og Hugo opp/ned lot jeg kompass være kompass i noen sekunder.
Da Hugo hadde filmet sitt så lukket vi luka og det slo oss at bølgene hadde endret retning. De ca tre meter høye, rolige havdønningene kom fra motsatt hold og vi surfet avgårde. Kunne det være golfstrømmen som delte seg i to akkurat der som merkesystemet skifter side rødt/grønt, like utenfor Lista fyr?

Så dum kan man altså være. Et par minutter senere la jeg merke til at ekkoloddet mistet dybde, og så... kompass viste at vi hadde dreid 180 grader og var på vei tilbake til Borshavn.

Hadde jeg hatt direkte plotting i kartet vil jeg jo ha sett det. Men hadde jeg derimot vært på havet før ekkoloddet ble oppfunnet, GPS og kartplotting kunne kjøpes - så ville jeg ikke vært på sjøen denne dagen. Så dermed var det, som i gamle dager, "navigere med bruk av alle tilgjengelige hjelpemidler" som det står i sjøfartsloven. Men vi kom frem til Farsund kl. 10.00 for breakfast.


20.mai kl. 15.29


Og så var det lunsj i Selør. Mens vi ligger på været. Skjønt, ligger og ligger. Vi spiser franske kulinariske småretter, sitter timesvis i dusjen - er det å vente på været?

20.mai kl. 18.34

Hugo forsøkte å filme før tåka satte inn for fullt, men selv her var det lite å filme.

Vi passert Lindesnes i litt vind, myyye sjø og etterhvert tåke. Da var det godt å ha GPS-posisjoner å forholde seg til- - som jeg har plottet en godværsdag rundt Lindesnes.. Men det viste seg at den siste posisjonen til Svinør var feil, faktisk plottet for den østlige ruta fra Kristiansand, og derfor var vi plutselig på baksiden/yttersiden av Svinør - (på vei "gjennom Svinør for dem som interesser seg for sånt), og vi skjønte ikke et pip av fjellene som dukket opp. Så til slutt måtte vi føle oss langs land. Tåka var blitt så tett at vi endte opp innenfor den nye moloen utafor hyttefeltet i Åvika før vi kunne snu mot Bergers brygge i Svinør. Det er det verste jeg har opplevd, følelsen av plutselig å få en brenning/skjær rett foran deg, uten å vite hvor du er. Jeg hadde fortsatt GPS-posisjoner, men nyansene her blir små, brillene dugger uavbrutt og vinden og sjøen ruller deg avgårde når du forsøker å lage et plott på kartet.

Så ventet Bibi i et av Svinørs flotte hus, den gamle talestasjonen i Svinør. God mat og hyggelig prat om Svinør, gamle og nye dager - mye oversatt til engelsk, men ikke alt. Håper dette været endrer seg slik at Hugo får et annet inntrykk av Sørlandet enn vind, tåke, regn og lav temperatur. Dersom denne tåka ligger sånn i morgen beveger jeg meg ikke en meter. Skal det fortsatt være slik at Lindesnes og Lista er det verste stedet i landet? Stedet hvor Fritjof Nansen holdt på å ende sin polferd - allerede første dagen? Det ser slik ut.


21.mai
Etter en laaang morgenstund stod vi endelig opp til sol, blank sjø og det Svinør jeg kjenner det.

Og det var tid for bryggesleng. Ført passerte vi fars bardomshjem som også var mitt hjem før jeg begynte på skolen. En gang kom min onkel innom, på vei hjem fra 3 måneders prøvefiske etter hummer på New Foundland, uten at de hadde fått en eneste hummer. På vei inn i huset vårt spurte mamma om jeg skulle vise onkel hummerteina mi, som lå slengt utafor utgangsdøra. Den dere ser er 2 meter unna. Der lå det en hummer, og onkel skrek opp av all hals til mannskapet, som holdt til borte i fiskebåten der Skarv nå ligger. Etter 3 måneder måtte øyeblikkelig komme for å se en levende hummer.

Sundet. Svinør er en perle fra ende til annen.

Vi kunne endelig få klatret litt for å ta en snarvei.

Min gamle lekekamerat Laila, fra før 1963 kom gående sammen med bror, Øyvind, og dermed var det klart for en rekonstruksjon av et is-bildet "vi gjorde" i 1962.

Øivind fikk besøk, og måtte like gjerne fikse Marna'en med engang. Kan ikke kjøre uten revers.

Mens Grand-prix nå gjør seg ferdig på radioen sitter vi foran våre computere for å oppsummere båttur, videofilmer og nyte den første sommerkvelden


22.mai kl. 09.00
Avgang Svinør. Regn, tåke men ikke så mye som før Svinør. Vi ser det vi trenger å se. Glad Hugo fikk en hel dag i Svinør med flott vær dagen før.

Det er trangt under broa over til Skogsøy

22.mai kl. 12.00

Hugo er ferdig med siste lunsj på Udvår. Mekker ferdig de siste websidene,TANKER, SIKKERHET før vi går til Kristiansand. Tåkesløret letter og sola varmer litt.

Så har sola lettet ordentlig i det vi passerer gjennom Olavssundet.

Vi passerer grensen til Kristiansand kommune. Home

22.mai kl. 15.00
Skarv vender hjem. Entre på slaget kl. 15.00. Er det noen på brygga?

Synes jeg drar kjensel på dama i svart

Så skjeggete

Og Simen var ennå ikke reist "hjem" til Oslo

Og Øistein hadde tømt colabokshyllene

Men hvor var franskmannen? Jo, han hadde 3 film-premierer i salongen så han så vi ikke på en time.

Så vendte Skarv hjem til egen brygge.Og fru reder er glad for at båten er hjemme like hel og mannen enda bedre

Og like etterpå kjører vi hjem og der kommer vi midt oppi knivdrama i gata, så plutselig blir vi mer opptatt av vitneavhør enn båttur - så fort kan livet endres. Men Hugo er glad. Han ble så fasinert av russen i Bergen at nå har han fått sin egen uniform


24.mai kl. 23.00-23.30

Så, hva skal jeg bli når jeg blir stor? Har denne turen gjort noe med meg? Vi får se hva som dukker opp bak skjegget. Vi avdekker lag forlag i løpet av en halvtime.Takk for at du fulgte med på turen. Jeg har de to siste dagene fått høre at mange flere enn de 100 jeg opprinnelige hadde på lista har fulgt med. Jeg er takknemlig for tilbakemelding på web-site-en. Etter at jeg nå har returnert skal du slippe å bli lagt ut på "Rollelista". Epost til Harald