UKE 2 - KRONOLOGISK DAGSLOGG FRA 3.5.2006 - 7.7.2006

Fjellbäcka - 3.5.2006 - kl. 09.00
Det finnes som regel en grunn til ethvert navn

Trodde Evert var død

Ja, og han ser jo slik ut også

Siste stopp i Sverige, Fjellbäcka

Og mens gjesteflagget, unnskyld, gjestevimpelen, så vidt flagrer over flatt hav, etterhvert skyfri himmel kan jeg oppsummere Bohuslänkusten med "Ja". På seilferie i Kroatia opplevde vi gjestfrie brygger med vann og strøm, butikk og spisesteder. Slik er svenskekysten også. For min del slutter kosen syd for Gøteborg. Da kan folk med kjøl og seil overta det øpna landskapet. Vi har ikke det varme vannet som på sydligere breddegrader,men vi har mye mer å se på og variert natur. Til forskjell fra sørlandskysten, i alle fall vest for Mandal, så er ikke Bohuslänkusten så overvokst av grantrær. Den svenske strandloven har gjort det mulig å bruke store deler av kystlinja og når hyttene samles i landsbyer så blir det drivverdig med både butikk og bensinstasjon. Hvor mange butikker finner du på strekningen Randesund - Lillesand, t av det mest befolkede ferieområder i sommerNorge. På tilsvarende svenskestrekning finnes det kanskje 10 landsbyer.

Men skal du reise hit bør du unngå den heteste sommersesongen. Ikke pga varmen,men pga eksosen fra alle de norske seilbåtene.
Takk til tunnbrødet.

Da firer jeg svenskeflagget og går over til Telenor igjen


Halden - 3.5.2006 - kl. 14.00
Svinesundsbruene

Mye bra stenarbeide i den gamle buen

Og dermed fylte jeg diesel i Halden og snudde....

I følge Winston Churcill savnet han de gamle krigene før 1900, den gang man slåss mann mot mann og ikke overlot krigene til kjemikere og demokrater som tilgriset krigene


Moss - 3.5.2006 - kl. 21.30

I Moss så det ut som seilbåtene seilte på is


Drøbak - 3.5.2006 - kl. 21.30
Oslofjorden er utrolig drøy og uten noen ting å se på, men heldigvi er dagen nydelig slik at matlaging er mulig under fart.

Med egen uteservering


Oslo - 3.5.2006 - kl. 23.30

Ved ankomsten til Aker brygge stod Pernille, Ida og Simen klar til et lite nachspiel i båten.
Oslo - 4.5.2006 - kl. 07.00
Så fint at noen hadde reservert plassen min ved Aker brygge

Etter en helt stille natt ble det nesten verre enn gjestehavna i Tønsberg når Nesoddbåtene begynte å kjøre, så da var det bare å heise seil. (Og gjestehavna i Tønsberg er referansepunktet for hvor urolig det kan bli i hele havna når en eneste liten gummibåt kjører forbi)

Noen hadde plassert to høyblokker oppå toppen av ei lavblokk.

Men ved Rådhusbrygga ligger en annen gammel kjent fraktebåt fra norskekysten. "Vollan" fra Farsund

Det er ikke mye igjen av den gamle brygga i Grønlia (et steinkast unna Øya-festivalen). Men fortsatt står ytre hjørne igjen av den brygga som min far losset jernmalm fra Arendal. En kraftig elektromagnetisk lossemagnet sørget for at kompasset om i "Else" som regel var minst 90 grader ute av kurs. Og uten kompass var det vel bare kikkerten igjen til å navigere med.

Slippen på Lindøya bærer fortsatt en eim av bunnstofflukt når jeg sveiper nært innom. Vi er i mai og de fleste båtene står fortsatt på land?

Dyna fyr ser ut som det hører hjemme i et værhardt vestlandsmiljø. Når du snur deg 180 grader så er det ikke mer enn 3 minutter i båt til Aker brygge.
Oscarsborg festning - 4.5.2006 - kl. 10.00

Oscarsborg festning - 4.5.2006 - kl. 12.00

OK, har du ikke vært på Oscarborg festning, så går det ferje fra Drøbak hele dagen. Den gamle festningen, der en enkeltperson i nyere tid gjorde en heltdådig beslutning 9. april, er blitt et naturskjønt område, hotell med 130 senger, konferanse senter, restaurant i tillegg til selve museumsdelen.. Her kan du være i mange dager. Besøk Oscarsborg Dersom du ikke husker hva denne mannen gjorde så tenk på norsk gullbeholdning og kongen


Det var over 100 kursdeltakere her som koste seg i solen.

Men på den splitter nye gjestebrygga var det foreløpig lite besøk.


Tofte - 4.5.2006 - kl. 13.00

Det ble en gang spådd at innen få år ville datateknologien overflødigjøre alt papir. Det virket ikke slik på Tofte cellulose der denne gigantiske lastebåten holdt på å losse tømmer på et område som sikkert 8 fotballplasser. Det er så lenge siden jeg var på en fotballplass at det er mulig at det er som 16 fotballplasser. Noen får ha meg unnskyldt vedr disse fotballplassene. Det er sikkert veldig viktig at det ikke var noen fotballspillere på disse 8 fotballplassene - for da ville de vel hatt litt probem med å spille kamp her til søndag. Det er derfor det er så mange fotballkamper som spilles rundt i landet - fordi Tofte sa at de måtte ha denne plassen til alt tømmeret de får i fra denne superstore lastebåten. Og det er fordi vi ennå ikke hr klart å kvitte oss med papirene i denne dataverdenen.
Holmestrand - 4.5.2006 - kl. 14.00

Hadde egentlig tenkt meg til Holmestrand for å bytte gasstanken som var tom, men sola var så sterk, sjøen så blank og første bad måtte gjennomføres. Jeg ser i etterkant av sixpack'en er blitt til to jur så nå må svenske matvaner byttes ut med strilefsa.
Bastøya - 4.5.2006 - kl. 16.00
Noen ord vil for alltid være forbundet med en hendelse.Spesielt kvinner under krigen vil alltid huske Grini, men enda lengre vil norske slemme gutter huske Bastøya.

Dersom man ikke var snill gutt kom man på Bastøya, men like uforståelig var det at Bastøyferga hadde så høy verdi i Monopol.


Den lille ferga kunne da umulig ha en verdi på kr 2000,- og dobbelt så mye dersom du eide alle.
Nå er det et selskap i Nordnorge, eller deromkring Trondheim, som eier Bastøyaferga, og de ordentlige Bastøyfergene kommer veldig fort når man skal passere strekningen mellom Moss og Horten.


Tønsberg tønne - 4.5.2006 - kl. 18.00

Mellom Tjøme og innløpet til Sandefjord kan det være litt sjøgang, men sjøen lå blank i kveld, og skjærene fløt liksom rundt i overgangen mellom himmel og hav.


Sandefjord - 4.5.2006 - kl. 20.00

Gasstanken var tom og jeg måtte søke nødhavn. De gamle hvalbåtene i Sandefjord var blitt byttet ut med mye fint i plastikk.
Ja, ja, så er sommeren kommet. For første gang på hele turen så veltet glasset, bøkene rant ut av hylla da en diger cabincruiser absolutt skulle passere rett i ræva på meg - enda Oslofjorden er kjempebrei.
Det er første gang på mine to ekspedisjoner i april/mai at jeg sitter kl. 21.30 med alle glugger åpne og jeg har tatt av ullunderbuksene. Selv tøflene til Britt er blitt i varmeste laget.
Sandefjord - 5.5.2006 - kl. 15.30

Alexej holder på å pusse opp sin forholdvis nye skute "Maria" registrert i Vardø.


Alexej er opprinnelig russer og skuta er også russisk bygd. Og dermed ble det mer snakk om ruta fra Vardø om Kola gjennom kanalene til St. Petersburg.

I mens begynte de å samle seg for bytur i naboplastikken. Her var allverdens generasjoner samlet og alle snakket italiensk, tror jeg, så jeg nikket så italiensk jeg kunne uten å vise uten å fremvise ullsokkene i sandalene mine. At husets yngste lady fikk lov å entre millionplastikken i de høye, spisse hælene er meg fullstendig uforståelig.

Avgang etter en dag med kontorarbeid. Fint vær kl. 15.30

På vei fra Sandefjord passerte jeg "Southern Actor", til forveksling lik de uttallige hvalskutene som tilhørte Sandefjord engang. Bare i navnet "Southern Actor" er det noe som ikke stemmer. Og selv om hvalbåten tilhører Sandefjord nå så er den anskaffet byen ETTER at de fant ut at de hadde glemt å beholde den siste originalen i arkivet. Tenk å være ombord i en slik stillegående dampbåt. I motsetning til motorbåt så avgir de ingen lyd. Du kikker ut over Sørishavet og roper over til den andre hvalbåten "har dere mer sukker, vi skal ha grøt".

Og netteopp støyen er også et viktig nytt element i den motoriserte frakteperioden. Mang en fraktemann ble ganske døv på sine eldre dager etter å ha sittet oppå en Greenåmotor eller tilsvarende et arveidsliv.


Svenner fyr - 5.5.2006 - kl. 17.00

Passerer Svenner fyr, og selv om ikke bildet er spesielt presentabelt så er dette Karis yndlingssted på sjøen.

Da er dette bildet fra sommeren 2005 mer representativt


Rakkeboene - 5.5.2006 - kl. 17.30

Hvorfor bilde av et hav? Fordi "Rakkeboene" er fra min barndom sjeldsord på linje med "Bastøya", "Skattefute" og "svensktoppmusikk". Havet utafor Larvik, mellom Stavern og Newlunghavn er så fullt av grunner og så små dybder at det bygger seg opp vanskelige bølger og derfor må du alltid langt fra land. Når så tåka ofte lå her utafor Langesund så ble det ofte landligge i Newlunghavn og Stavern.

Lyngør - 5.5.2006 - kl. 21.30

Ikke mye liv i Lyngør, i sin tid kåret til landets best bevarte lokalsamfunn. De fleste lokale her bor nok i Oslo
Lyngør - 6.5.2006 - kl. 06.00

Sola vekket meg kl. seks. Det var bare å bøye seg etter fotoapparatet. Siden lå jeg fortøyd på svai i en bøye i Lyngør så tok det meg nøyaktig 30 sekunder å være ship shape og på vei ut i havet. Frokost og tannpuss fikk komme derute.
Skagerrak - 6.5.2006 - kl. 07.00

Det er en stor løgn å si at jeg har truffet mange fritidsbåter på denne turen. I dag morges valgte jeg å gå rett ut fra Lyngør for å loffe nedover til Arendal med kyststripa svakt på styrbord side. Og her dukket de opp, småbåtene, fiskerne, små seilbåter, tresjekta.... Ute for å fiske. Men, merkelig! Jeg ser ingen cabincruisere på over 50 fot! Hvor kan de ha gjemt seg henne?
GPS viser 8 timer til Hirtshals, 60 timer til London (posisjonen tatt på Tower Brigde) og jeg sendte en tanke til Winston Spencer Churcill som har fulgt meg i bokform på denne turen. I går ble jeg oppdatert på hvorfor han het Spencer. En samtidig romanforfatter i Amerika het det samme og de ble enige om at den engelske varianten skulle putte inn Spencer.

BADELIV- MIN FØRSTE UTLAGTE VIDEO FRA SKAGERRAK


Grimstad - 6.5.2006 - kl. 12.20

I Grimstad mønstret Kari på - og så seilte vi inn i solnedgangen
Etter at Kari mønstret på innførte vi sommertid, og dermed ble det koselig bytur, lesing av aviser før vi la ut på den fineste strekningen, Blindleia.


Blindleia - 7.5.2006 - kl. 11.00
Vi la ut fra "Nilen", et av de fineste stoppesteder for båtturister i Blindleia. Det hadde begynt å blåse, og barometeren klarte ikke å komme lenger opp på skalaen.


 

 

Kristiansand 7.5.2006 - kl. 14.30
Hjemme igjen