August - tur til vestre Vest-Agder

17. august

Siden Kari ikke hadde tid til verken å være med på turen eller å prøve ut sin nye bursdagsgave, et speilreflekskamera, ga det Harald en mulighet: Det første som fikk gjennomgå var PepsiMax-boksen


"Skarv" fant veien til den nyanlagte uthavnen på Grønningen fyrlykt ved Svinør. De nye steinbryggene i Lindesnes kommune er helt fantastiske. De føyer seg inn i naturen, og det er som om de har vært der i århundrer.

18. august


Svinør innbød til epleslang


Harald konverterte til naturfotograf et øyeblikk


Men så løyet vinden helt


Ikke en krusning til Lindesnes


Nypeblomstene fikk være igjen på Svinør


Det var god tid til et saltvannsbad utenfor fyret. Ingen grunn til å bruke Spangereidkanalen i dag.

¨
"Skarv" fortsatte utaskjærs forbi Lista fyr. Nytt bad.


I Flekkefjord har de anlagt ei nydelig naturhavn i fjorden. Handletur i Flekkefjord ble turens vendepunkt, og enda var det bare andre dag av turen.


I løpet av kvelden var "Skarv" innom det Eidsfjorden, det stedet man kan trekke båter over Lista, dvs at man kan slippe å gå utenfor Lista. Men havet var flatt og sola innbød til å passere Lista fyr på nytt samme dag.


"Skarv" rakk akkurat tilbake til Borhaug før sola gikk i havet

19. august


Lista er mer enn naturlandskap. På Lista fyr er det spennende kunstinstallasjoner. Disse ulike sirklene blir portrett av en ikke ukjent president. Se neste bilde på lang avstand.De små sirklene blir til et portrett av John F. Kennedy på en gammel trafoboks ved fyret.


Etter mye vind og bølger forbi resten av Listalandet (vinden hadde økt siden vindstille dagen før) endte "Skarv" opp i Åptafjorden. Den er lang og kjedelig i starten, og det eneste poenget var å legge seg tett opptil et fjell som reiser seg 200 moh. Fjellet stikker like langt under vann.

20. august


Helvigfjorden, som også er endel av det indre fjordsystemet ved Farsund, er en svært positiv overraskelse. "Skarv" la seg til for natten ved innløpet til Framvaren. Broa som er ca 230 cm kan åpnes når det kommer trafikk fra det tidligere nevnte båttrekket over Lista-landet. Men jeg hadde lite behov for å gå inn med "Skarv", men en lengre padletur i stri motstrøm endte opp med en flott spasertur langs den avstengte veien langs Framvaren. Absolutt et reisemål for alle, med og uten mast.Den gamle stabbesteinsveien langs Framvaren bukter seg oppetter stupbratte fjellsider. Dette var eneste veien til bygdesentrum.

21. august


På vei tilbake fra vestkysten til østkysten av Lindesnes fikk jeg en SMS fra Svinør, og jeg var ikke sen om å bli invitert på fjelltur over Åvig ved Svinør av Laila og Nansy.


Over 100 moh får man oversikt over øya Svinør. I dette fjellområdet ble det bygd massive festningsanlegg under annen verdenskrig. Anlegget med tunnellganger, skytestillinger og grunnmurer likner til forveksling på anlegget i Ny Hellesund.


Natten etter lå "Skarv" trygt fortøyd ved Hatholmen fyrlykt i Mannefjorden.

22.august


Fra sjøen ser dette byggverket veldig forblåst ut. Men på baksiden ligger en skjermet hage og nydelige gangveier.


Og de kulørte lykteglassene sender fortsatt sine viktige fargesektorer ut i alle retninger. Men ser vi på dem? Eller stirrer vi blindt inn i vår egen kartplotter? Men hva hadde skjedd dersom Bush & co hadde slått av GPS-systemet?