FILM nr 2: "Motstand" (arbeidstittel "Mellomtid")

Manuset til "Motstand" bygger på rollefigurer og tidsperiode i første film "Fornemmelse". Sørlandskysten, sørlandsmiljø. kystfart og etterhvert et dykk i Andre Verdenskrig. Hovedrollefigur "Peder" har ikke tatt initiativ til motstandarbeid. Men han opplever jødeforfølgelse og i forbindelse med jobbsøknad er han plutselig involvert i flyktningetransport uten å egentlig ville det selv.

Vi forholder oss tidsriktig til hendelser på Sørlandskysten. Flyktningetransport over Skagerrak er forholdsvis ukjent del av grenselosenes virksomhet. Eller den lammende følelsen det norske folk fikk da Roald Amundsen sporløst forsvant da han skulle lete etter Nobile med fly. Sydpolshelten vår KUNNE ikke dø. Radioen var ikke allemannseie. Informasjonen gikk senere. Telefondamene på talestasjonene var viktige knutepunkt, både i krig og fred. Tuberkulosen herjet. Og så kom 9.april 1940. For mange gikk livet videre. Noen tjente penger. Andre drev lysky virksomhet. Atter andre ble ufrivillig dratt med med i slikt arbeid. Hvem som var hvem var ikke lett å se. Alle hadde kodenavn. Gestapo lette på kryss og tvers. Oppi dette møter vi Peder Olsen (1919-?)

Bilder fra opptakene:

Lille Peder (Pelle Ailu) rapper melk til katten.

Lille Peder sniker seg avgårde til Petra.


Lille Peder besøker turberkuløsesykdøende mor


Lille Peder stikker av fra sine fosterforeldre

Kaptein Torgersen er en trygghetsperson


Lensmannen og presten kommer for å hente Lille Peder


Fotograf (Tor Espen Vassbotn), Hovedrollefigur Peder (Robert Rustad Amundsen), Regi (Harald Stensland) og Lyd (Simen Nyutstumo)Lille Peder møter vi ombord i den røde 1936-modellen, den nyrestaurerte "Trikken" fra Søgne.


Legen (Øistein Rosen) viser en helt annen side i "Motstand". Vi er inne i andre verdenskrig.....

 

 


Den grønne bussen i Lyngdal - 1936


Det skjuler seg flyktninger i kjelleren på Telegrafstasjonen


"Synnøve" (Rønnaug Paulsen Stokke) viser sin forhistorie......


Flyktningene fraktes i ei svensk skjøite


Megleren (Ivar Brevik) driver lyssky virksomhet


Peder Olsen vikles inn i affærene - uten å ville....


Chevrolet 1946 + en hest....


Skarv er rigget for heavy sjøopptak med litt av riggen til RUBB