FILM nr 3 "Starheim"

Filmene er ferdig innspilt. Første innspillingsdag 28. juli 2013. Siste innspillingsdag 30. november 2014.

Soldatene oppstilt etter en lang og omfangsrik innspilling.


Bjørn Furuborg er godt fornøyd.


Siste innspillingsdag i 2013, en kald novemberdag på Flekkerøya


Dampskipet Børøysund forkledd som "Tromøsund" juli 2013 i Rekefjord

Fredag 14 mars 2014 tok vi en snartur til Oslo, Sporveismuseet sammen med Martin Linge (Henrik Rafelsen) og deretter dro Odd Starheim (Espen Frøstrup) ned på "Børøysund" og traff styrmannn (John Asle Torrisen) og rorgjengeren (Ole Hajem Fiske) - en scene vi måtte gjøre om igjen fra første opptak 8 august da Espen var litt for lang på håret til å være 15 mars 1942. Innspilingen er av sluttet.


Tor Espen Vassbotn, Harald Stensland, Jan Rune Svendsen, Petter Holstad, Pernille Christensen, Espen Frøstrup, Ole Hajem Fiske og Yngvar Skuland ved Børøysund i Oslo.

Opptak fra "hytta i Eiken". Marvika i Kristiansand


Folk stiller opp som statister, med båter og biler. Siste avtale er med K-170 :-) søndag 24 november på Kai6.

Bakgrunnsstoff Fedrelandsvennen oppslag

Første innspillingsdag 28. juli 2013. Vi dro til Rekefjord og fikk nydelige bilder av dampskipet Børøysund, forkledd som "Tromøsund". På det tidspunktet var det bare Fredrik Madsen og Yngvar Skuland som var plassert i roller. Vi visste ikke hvem som skulle spille Odd Starheim. Men Børøysund kommer bare en eneste gang til Rekefjord de neste årene, og da var det å smi mens jernet var varmt.

Siste innspillingsdag ble 30. november 2014. Vi har ventet på snø i et år, dvs når det snødde så kunne ikke crewet etc. Vi fikk invitasjon fra Olav Handeland til å filme fra hytta der de 40 soldatene oppholdt seg i 28 døgn. Hytta er modernisert men naturen utenfor er uberørt.

Yngvar mente at "kostymen" hadde slurvet. Harald måtte innrømme at han hadde tatt et skjorte der og ei bukse her. Du får holde inn magen og la være å puste. Det er dessuten for mye vind og kaldt til at du trenger å puste. Hytteeieren Olav Handeland sitter i bakgrunnen å skratter. Han kunne berette om hvilke farer lokalbefolkningen utsatte seg for ved å hjelpe 40 gutter med mat og klær i en måned. Det er omtrent 3 timers gangavstand fra sentrum til hytta. Den originale hytta var så liten at de måtte sitte og sove på skift.

Det originale bordet fra 1943 står fortsatt intakt. Jan Rune var helt salig der han satt i original uniform og Tommygun. Han mente det var en verdig slutt på innspillingen av "STARHEIM".

Anders, Severin og Yngvar i scenen "har dere tatt alle bildene til de falske grenseboerbevisene med samme bakgrunn på bildene. Hva vil skje om vi blir tatt i tilfeldige kontroller....." Faktahistoriescene

Kjæsten (Ann Ingrid Fuglestveit Mortensen) dukker plutselig opp når gutta skal stikke til England

Håndkolorert bilde av Odd Starheim,Fritjof Pedersen Kviljo og Alf Lindeberg etter turen over Nordsjøen i lita sjekte 20 august 1940


Einar Skinnarland (Morten Rosen) på vei ombord til kapring av "Galtesund"

Soldat (Øyvind Vågane) sperrer havnebetjenten i Rekefjord inne og kutter kabelen

Havnebetjent Skordal (Torgny Solheim) blir sperret inne når "Tromøsund" blir kapret

Lagersjef (Stian Sørgaard) skal ha inn rene uniformer - selv etter at tyskerne har tatt over landet

Odd Starheim (Espen Frøstrup) og den ukjente fyrbøteren (Yngvar Skuland) kaprer "Galtesund"


"Stoler de på oss" de ukjente fyrbøterne (Fredrik Madsen og Yngvar Skuland)

"Og så skal vi gi våpna til de derre! Kan du gjøre sjøl sersjant" Odd Starheim var forbanna da Sørlandet kapitulerte allerede 17. april 1940

Treningsfeltet i Skottland

"Vi skal kapre tyske lasteskip ved Abelnes og føre dem til England"